Sunday, February 07, 2010

Kontrasti

Koska vanhat urheiluautot ovat hieman kallis harrastus, olin lauantain lisätöissä. En siis päivystämässä, enkä ylitöissä, vaan lisätöissä. Jos termi tuntuu hämärältä, pk. KVG.

Normaalipäivässäni yli puolet ajoista on päivystysaikoja, ja oikeat päivystyspotilaat tulevat tietenkin aikaa varaamatta. Päivä ei ole hetkeäkään omassa hallinnassa. Korostan, että tämä pieni terveysasema on yksi parhaista ja mukavimmista. Se tarkoittaa sitä, että aamulla töihin lähtiessä ei yleensä tunne kuvotusta, mutta se on sitä siitä huolimatta. En tiedä, mikä on tämän työmaan salaisuus. Feng Shui?

Nyt lauantaina kaksitoista kiireetöntä ajanvarauspotilasta, taukoineen vajaassa kuudessa tunnissa, tietäen heti aamulla, että tähän ei tule mitään lisää. Ei yhtään mitään. Ei lippulappuja, ei soittopyyntöjä, ei hihassa roikkumisia, ei mitään. Hässäkkä ja yllättävät ambulanssipaarien kolinat eivät koskeneet minua, vaan samoissa tiloissa työskentelevää päivystäjää. Ensiavussa, tarkkailussa, kipsihuoneessa ym. lojuneet keskeneräiset tai vielä tutkimatta ("katsomatta") olleet potilaat eivät koskeneet minua. Minun päiväni oli rauhallinen ja järjestetty. Juuri sellainen kuin ihmiset näköjään luulevat tk-lääkärien päivien olevan. Tällainen heillä on mielessään heidän kuvaillessaan mielestään oikeaa lääkärintyötä vastakohtana rahaa kahmalokaupalla repivien ahneiden ja itsekkäitten lääkärien hoitamille surkeille arvauskeskuksille. Jos olisin harjannut saappaani, ajanut partani, pukenut päälleni tahrattoman valkoisen takin ja tunkenut rintataskun täyteen kyniä, ekg-viivottimia, refleksivasaroita ym. rekvisiittaa ja vielä ripustanut stetoskoopin kaulaani, olisin kelvannut minkä hyvänsä luotettavuutta uhkuvan yksityisen lääkäriaseman mainokseen.

Jos arvioisin varovaisesti ja alakanttiin, että yksityisvastaanoton potilaasta verojen ja kulujen jälkeen jäisi kaksikymppiä käteen, puhdas tuotto olisi ollut 240€ tuolta lyhyeltä päivältä. Jos tekisin 20 työpäivää kuukaudessa, käteen jäsi puhtaana 4800€, eli enemmän kuin nyt. Vertailun vuoksi eilen otin vastaan ja myöskin hoidin 19 potilasta, joista 10 oli päivystyspotilaita, ja näistä kolme punaisillla päällekkäisajoilla. Lisäksi lippulaput, käytäväkonsultaatiot ja sh:n varmistukset. Ero on huikea.

Johtopäätöksiä?

No comments:

Post a Comment