Wednesday, December 30, 2009

Tohtori Änkyrän unelmatyö

Tohtori Änkyrä on erittäin hyvä, erittäin pätevä ja erittäin kokenut yleislääkäri. Hän ja pari hänen kaltaistaan kolleegaansa ovat töissä Terhakan kuntayhtymässä. He ovat läpäisseet tiukan työhönottohaastattelun ja tultuaan hyväksytyiksi käytännössä sanelleet palkkansa, jotka lähentelevät ekstravagantteja jopa privaattierikoislääkärien mittapuun mukaan. He ovat kullanarvoisia, ja kuntayhtymää pitää heistä kiinni kynsin hampain.

Tohtori Änkyrä ottaa ensimmäisenä vastaan päivystyspotilaita ja arvioi heidän vaivansa vakavuuden ja kiireellisyyden, mutta hän ei hoida yhtään mitään tai ketään. Kiistatta ja selkeästi kiireelliset potilaat eivät edes tapaa tohtori Änkyrää. Tohtori Änkyrällä ei ole koskaan kiire. Jos jonkun tilanne vaatii tosiaan juoksemista, hän vain antaa merkin, ja toiset juoksevat, mutta sellaista tapahtuu harvoin. Viime vuonna ehkä kahdesti.

Terhakan päivystyksessä ei ole jonoja. Kukaan ei voi sanoa, että nyt on hänen vuoronsa, sillä vuoroja ei ole. Tohtori Änkyrän kiireettömiksi toteamat päivystykseen tulleet potilaat saattavat joutua hieman odottamaan, joskus ehkä kauankin, mutta seinillä on isokokoisia kylttejä, joissa neuvotaan, miten ajanvarausaikoja varataan.

Päivystävät lääkärit rakastavat tohtori Änkyrää, ja Terhakkaan ei ole koskaan ollut vaikeuksia löytää päivystäjiä. Kandidaatit tappelevat Terhakan päivystyksistä. Siellä ei ole koskaan kiire.

Päivystykselliset unettomuudet, krooniset alaselkävaivat, B-lausunnot, varmuudenvuoksi korviin katsomiset, reseptin uusimiset, apuvälinetarpeet, neuvottelut verenpainelääkkeiden tarpeellisuudesta tai sopivuudesta, laboratorio ja kuvauspyynnöt yms. saavat varautua odottamiseen, sillä Terhakassa kokenut lääkäri arvioi kiireellisyyden asteen. Odotustilassa on juomavesiautomaatti.

Joskus kertomus ehtii muuttua matkalla huoneesta toiseen, ja jos osoittautuu, että varsinainen vatsakipu ei juuri nyt niin kova sitten olekaan, vaan varsinainen tarve on saada lähete laktaasi-PCR osoituskokeeseen, päivystäjän velvollisuus on palauttaa asia tohtori Änkyrän uuteen arvioon.

Tohtori Änkyrästä on tehty lukemattomia valituksia, mutta hänen ammattitaitonsa ja kokemuksensa ovat huippuluokkaa, ja ennenkaikkea niin on myös hänen kirjaamistaitonsa. Tohtori Änkyrä on erakkoluonne, eikä hän voisi vähempää välittää siitä, mitä ihmiset hänestä ajattelevat tai puhuvat. Haistatteluille ja raivoamisille hän on täysin immuuni.

Verokalenterissa Änkyrän vuositulot olivat viime verovuodelta 248 000 €, eikä hänen ole nähty olevan missään muualla töissä. Kuntayhtymän talous on ollut hyvin tasapainossa koko sen ajan, jonka tämä triagekäytäntö on ollut voimassa. Hoivaosastolla on potilaitten leipien päällä nähty jopa täyslihaleikkeitä.

No comments:

Post a Comment